2018. március 18.

Vadas marhahús zsemlegombóccal

A recept a februári Kifőztük magazinban jelent meg, és Szafis hozzávalókból készült. Az étel sok-sok éve az egyik nagy kedvencem. A facebookon már megkaptam ezért a receptért a "beosztásomat", hogy végigolvasni is fárasztó.... Én ellenben azt hiszem, hogy a főzés minden perce megérte a fáradozást, mert mindenféle porok nélkül, friss hozzávalókból készült, és az íze fenomenálisan finom. Mi így szeretjük – ízlések és pofonok persze különbözők, én nem cserélném el másmilyenre 😊



Hozzávalók 4 személyre
50 dkg marhahús (rostélyos, comb, lapocka)
1 csapott evőkanál édesítő
őrölt bors
5 nagyobb sárgarépa
1-2 petrezselyemgyökér
1 zellergumó
1 vöröshagyma
5 szem borókabogyó
3 babérlevél
1 evőkanál Szafi Reform kókuszzsír (nem paleósoknak zsír)
továbbá:
1-2 teáskanál cukormentes mustár
1 evőkanál Cocomas vagy más paleo tejfölhelyettesítő (nem paleósoknak tejföl)
a zsemlegombóchoz (15 db-hoz):
1 kávéskanál só 
2 db L-es tojás (130 g)
5 dkg víz
4-5 szál petrezselyemzöld aprítva
5-6 dkg kész paleo kenyér vagy péksütemény (nem paleósoknak zsömle vagy kenyér)
2 evőkanál folyékony Szafi Reform kókuszzsír
a tálaláshoz:
aprított petrezselyemzöld

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A húst lehártyázzuk, sózzuk és borsozzuk. A kókuszzsíron felolvasztjuk az édesítőt, rádobjuk a hagymát, majd néhány perc múlva a többi zöldséget. Megszórjuk borssal, kevergetve pirítjuk, 5-6 perc múlva sózzuk. Közé tesszük a húst, a babérlevelet és a borókabogyót, és 1,5 dl vizet aláöntve, lefedve, kis lángon az egészet puhára pároljuk. (Ha kuktában készítjük, sokkal hamarabb készen lesz.)
A kenyeret kisebb kockára vágjuk, összeforgatjuk a kókuszzsírral, és sütőben (vagy mikróban crisp fokozaton) megsütjük. A gombóchoz a lisztet, a sót, a tojást, a vizet és a petrezselymet összedolgozzuk, belekeverjük a kenyérkockát. Nagyobb edényben vizet forralunk, kevés sóval ízesítjük, pici kókuszzsírt rakunk bele. A masszából kanállal kisebb gombócokat formázunk, a vízbe engedjük. Újraforrástól számítva kb. 8 perc alatt megfőzzük, tálra szedjük. 
A húst kiemeljük az edényből, felszeleteljük. Eltávolítjuk a babérlevelet, és a zöldségeket kissé darabosra hagyva botmixerrel összetörjük. A húst a mártással és a zsemlegombóccal tálaljuk, petrezselyemzölddel meghinthetjük.

Tipp: a zöldségek összsúlya kb. 80 dkg legyen. Ha főzés után a zöldségek és a hús alatt sok lenne a folyadék, a felesleget öntsük le turmixolás előtt. Ne öntsük ki, alaplé helyett felhasználhatjuk levesekhez, szószokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin