2008. december 10.

Briós kalács


Úgy láttam, nem csak én kívántam meg mostanában ezt az édes kis kalácsot. Ezt is nagyon-nagyon régen sütöttem, mert mindig lebeszéltek róla itthon; de hogy, hogy nem, mégis eltűnt az utolsó szemig... Akkor azért csak jó lehetett! Ebben a receptben csak fehér lisztet használtam, de mégis belecsempésztem egy kis egészségesebb fehér tönkölylisztet.

Hozzávalók:

30 dkg búza finomliszt, 15 dkg rétesliszt, 5 dkg fehér tönkölyliszt, 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, fél dl olaj, 1 citrom héja, 1 csipet só

A tetejére: fél tojás pici cukorral elkeverve, barna cukor a szóráshoz

A tésztáját a már leírt módon összeállítottam. Letakartam, duplájára kelesztettem.
Egy laza átgyúrás után 8 felé osztottam. A részekből kb. 30 cm-es hurkákat sodortam, a közepére egy csomót kötöttem, a tészta két végét aláhajtottam, tepsire tettem még 20 percre letakarva. A cukros tojással megkentem, barna cukorral megszórtam.

200 fokos alsó-felső sütéses sütőbe tettem. 20-25 perc kell neki, hogy szép aranybarnás színű legyen.

2 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon gusztikák! :-))
Legközelebb én is így hajtogatom őket, és a reszelt citromhéj is jó ötlet bele. Én kifelejtettem az enyémből.
Nagyon szépek!

Kata írta...

Köszi:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin