Eddig lazacot még nem ettünk, pedig nagy halasok vagyunk. Mélyhűtő kihasználási projekt van nálunk, így került elő a csomag halacska; nem is tudom, miért bújkált eddig előlünk?:)
A recept 2004. óta várakozik a számítógépünk receptes mappájában, első "vadászataim" egyike lehetett, sajnos forrás nélkül, valószínűleg valamelyik főzős topikból csentem. Finom puha hal, rizzsel és intenzíven tormás ízű szósszal...hmmm, tán mindig ilyet ennék...
Hozzávalók 2 személyre:
2 vastag lazac patkószelet (kb. 40 dkg)
só, bors
1 ek olívaolaj a sütéshez
15 dkg rizs
2 ek olaj
fél hagyma
só, bors
2,5 dkg vaj
1 ek liszt
kb. 2 dl meleg tej
10 dkg ecetes torma
1 ek kapribogyó
só, fehérbors, icipici csipet cukor
A rizst tettem fel elsőként, a már leírt módon, természetesen borsó nélkül.
A halak mindkét oldalát sóztam-borsoztam.
A mártáshoz a vajat felhevítettem, beletettem a lisztet, habzásig kavartam. Ekkor kézi habverőre váltottam, hozzáöntöttem keverés közben a tejet, sóztam, borsoztam. Ha túl sűrű lenne, lehet már hideg tejjel is pótolni. Visszaváltottam fakanálra, nehogy a bogyókat baj érje... Belekanalaztam a tormát és a kapribogyót, megkóstoltam, utánfűszereztem, tényleg csak pár szem cukrot tettem bele, letakartam, kislángon inkább csak melegen tartottam.
Végül jött a lényeg, a hal sütése. Ettől kicsit tartottam, mert mindenhol azt írták, hogy könnyen kiszáradhat. Egy serpenyőben olajat hevítettem, a halak mindkét oldalát nagyobb hőmérsékleten 4-4 percig sütöttem, majd lefedtem, míg megettük a levest.
Tényleg jó volt!
A recept 2004. óta várakozik a számítógépünk receptes mappájában, első "vadászataim" egyike lehetett, sajnos forrás nélkül, valószínűleg valamelyik főzős topikból csentem. Finom puha hal, rizzsel és intenzíven tormás ízű szósszal...hmmm, tán mindig ilyet ennék...
Hozzávalók 2 személyre:
2 vastag lazac patkószelet (kb. 40 dkg)
só, bors
1 ek olívaolaj a sütéshez
15 dkg rizs
2 ek olaj
fél hagyma
só, bors
2,5 dkg vaj
1 ek liszt
kb. 2 dl meleg tej
10 dkg ecetes torma
1 ek kapribogyó
só, fehérbors, icipici csipet cukor
A rizst tettem fel elsőként, a már leírt módon, természetesen borsó nélkül.
A halak mindkét oldalát sóztam-borsoztam.
A mártáshoz a vajat felhevítettem, beletettem a lisztet, habzásig kavartam. Ekkor kézi habverőre váltottam, hozzáöntöttem keverés közben a tejet, sóztam, borsoztam. Ha túl sűrű lenne, lehet már hideg tejjel is pótolni. Visszaváltottam fakanálra, nehogy a bogyókat baj érje... Belekanalaztam a tormát és a kapribogyót, megkóstoltam, utánfűszereztem, tényleg csak pár szem cukrot tettem bele, letakartam, kislángon inkább csak melegen tartottam.
Végül jött a lényeg, a hal sütése. Ettől kicsit tartottam, mert mindenhol azt írták, hogy könnyen kiszáradhat. Egy serpenyőben olajat hevítettem, a halak mindkét oldalát nagyobb hőmérsékleten 4-4 percig sütöttem, majd lefedtem, míg megettük a levest.
Tényleg jó volt!
10 megjegyzés:
Hú de megenném! Imádom a lazacot. a kapribogyóról nem is beszélve!
Jó kis recept ez! :)
Ez nekem is kedvemrevaló, érdemes volt őrizgetni a receptet :)
Ilyen finomat én is mindíg ennék! :)
Nagyon finom lehet!
Szia Kata!
Boldog névnapot kívánok!!
gyere át hozzám van ott neked valami..puszi
Nagyon szeretjük a halat, és remek ez a recept, kipróbáljuk, köszi!
Lányok, egyszerűen jó volt:)) érdemes kipróbálni, valószínűleg másfajta jó vastag szelet halfiléből is jó lehet
Ré, itt is köszi:)
Örülök neki hogy meg tudtalak lepni,még egyszer Boldog Névnapot. puszi
Hogy én ezt mennyire szeretem!!! Halastul-kapribogyóstul-tökéletes!!!
Utólag is boldog névnapot!
Ez a lazac... Fene mód rá tudnék szokni!
Megjegyzés küldése