2019. március 11.

Szalonnás-sütőtökös fusilli

Hatalmas meglepetés volt a számomra: kallódott a hűtő aljában egy darab sütőtök, és megpróbáltam, milyen lenne (az egyébként is otthon talált zöldségekből és szalonnából készült) feltét hozzávalói között. Az egyik legfinomabb téli tésztaétel lett, ha még találtok sütőtököt, feltétlenül kóstoljátok meg ti is!



Hozzávalók 2 személyre
15 dkg szezámfusilli
10 dkg füstölt, húsos szalonna
25 dkg sütőtökhús (tisztítva mérve)
1 kisebb kápia paprika
1 nagy gerezd fokhagyma
csilipehely ízlés szerint
1 csapott kávéskanál őrölt rozmaring

frissen őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
reszelt parmezán
rukkola (elhagyható)

Nagyobb lábosban vizet teszünk fel melegedni a tésztának.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, és lapátkanállal kiemeljük a pörcöt. (Ha túl sok lenne a zsír, leöntünk belőle, és a főzés során – amikor szükséges – visszakanalazunk a serpenyőbe annyit, amennyire szükség van.) Az 1 cm-es kockákra vágott paprikát is megsütjük, és ugyancsak tányérra szedjük. A szintén 1×1 cm-esre kockázott sütőtököt átpirítjuk, majd enyhén sózzuk, erősebben borsozzuk, és a rozmaringgal ízesítjük. Közepes lángon megpuhítjuk, majd ezt is tányérra kanalazzuk.
A tésztát a forrásban lévő vízbe tesszük 2 kávéskanál sóval együtt, lefedjük, és újraforrás után kis lángon 10 percig hagyjuk főni. Közben a serpenyőbe tesszük a finomra aprított fokhagymát és a csilit, és egészen kis lángon néhány percig dinszteljük. Hozzáadjuk a félretett szalonnát és zöldségeket. A tésztát leszűrjük úgy, hogy a főzőlevéből egy kis bögrényit félreteszünk. A fusillit a serpenyőben lévő szalonnás zöldségekhez forgatjuk; ha kell, utánaízesítjük, illetve kevés főzővízzel felengedjük.
Azonnal tálaljuk, a tányéron parmezánnal (és rukkolával) hintjük meg.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin