2019. március 13.

Tojásos-sonkás pizza

Szafis alapanyagokból készült jelenlegi kedvenc pizzaalapunk... Már nem mondom, hogy másik tésztát soha többé nem próbálok, mert az elődjéről is ezt gondoltam régebben, de jelen pillanatban nálunk ez a nyerő. Persze, jóval alacsonyabb szénhidráttartalommal, mint a hagyományos, és még finom is.

Kis kiegészítés: ez a pizza régebben készült, azóta lett a kínálatban paradicsomszósz és ketchup, így szószt már nem is kell főzni hozzá, ezért pikk-pakk elkészülhet :) És a feltét mindig ízlés szerint változik.

A pizzaalap eredeti receptje Szafi blogján itt található, a 2-es verzió szerint.



Hozzávalók egy 26 cm-es pizzához:
3 g só
1,5 dkg almaecet
2 dkg olívaolaj
14 dkg szoba-hőmérsékletű víz
1 nagyobb csipet Szafi Reform morzsolt bazsalikom
1 nagyobb csipet Szafi Reform morzsolt oregánó
1 nagyobb csipet csilipehely
10 dkg Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér- és péksütemény lisztkeverék
a szószhoz:
1 kis doboz sűrített paradicsom (7 dkg)
1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
1 kávéskanál Szafi Reform morzsolt oregánó
1 kávéskanál Szafi Reform morzsolt bazsalikom
1 evőkanál olaj
1 csipet cukor
1–2 babérlevél

a feltéthez:
magozott olajbogyó
1 kisebb tojás
5–7 dkg mozzarella
hajszálvékonyra szeletelt füstölt sonka

A szószhoz a hagymát a felhevített olajon megdinszteljük, majd a többi hozzávalóval együtt, 1 dl-nyi vízzel felöntve lassú tűzön megfőzzük, kissé besűrítjük. A babérlevelet eltávolítjuk belőle.

A tészta hozzávalóit a liszt kivételével kézi habverővel jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és az egészet összegyúrjuk. 10 percet pihentetjük. Enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, méretre nyújtjuk. Sütőpapíros tepsire emeljük, és villával sűrűn megszurkáljuk. (Erre azért van szükség, hogy sütés közben ne púposodjon fel a tészta.) 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső fokozaton 35 percet sütjük. Ekkor megkenjük 1,5 evőkanál szósszal, majd 3-4 percre visszatesszük. Ismét kivéve rápakoljuk a tépkedett mozzarellát, a sonkát és a félbevágott olajbogyót, óvatosan a közepére ütjük a tojást. A sütő hőfokát növelve (esetleg pizza funkcióra kapcsolva) további 6-8 percig sütjük a pizzát. Ha kész, néhány perc múlva fogyaszthatjuk.

Tipp: a maradék szósz (ha mégis megfőzzük :)) hűtőben néhány napig eláll, de mélyhűtőbe is tehetjük. Tojásmentes diéta esetén a közepére ütött tojás elhagyható.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin