2008. november 3.

Kolbászoltunk...



A több napos hallgatás oka az volt, hogy a bővebb családunkat vártuk vendégségbe. Kolbász és hurka készítését terveztük be a férjemmel, ami nekem is elég munkát adott, plusz még volt néhány dolog, szóval maximum rövid olvasásra tértem csak be ide. Most viszont közreadom titkainkat!

A mi csabai kolbászunk receptje:

1 kg hús (70% színhús + 30% szalonna), 2 dkg só, 2,2 dkg piros paprika (2/3 rész édes + 1/3 rész erős), 1/4 kávéskanálnyi őrölt köménymag, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, bélbe töltjük.

A sváb hurkánk receptje:

1 kg sertésmáj és lép, 50 dkg sertéshús (fejhús vagy hasonló jellegű, nem túl zsíros hús), 25 dkg zsíros hasaalja szalonna, 25 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, kb. 4-5 dkg só, 1 púpozott kávéskanál őrölt bors, majoránna ízlés szerint

A húsféléket alaposan megmosom-kiáztatom, a rizst is megmosom, lecsurgatom. A húsokat és a szalonnát egy nagy fazékban puhulásig főzöm (minden húsnak más idő kell, figyelni kell rájuk, ami készen van, kiveszem).
A levet, amiben főtt (ez az abálólé :)), félreteszem. A bőröket, ha van rajta, levágom, ez nem kell a hurkába. Lehet belőle csinálni gyors felhasználásra házi disznósajtot.
Amikor minden puha, a húsokat és a belsőséget ledarálom. A szalonnát nagyon apró kockákra vágom, egy magas falú edényben kisütöm a zsírját, a pörcöket kiveszem. A rizst bő lében nem egészen puhára főzöm, leszűröm, melegen tartom. A hagymát apróra vágom, és bővebb zsírban (abból veszek, amit kisütöttem) jól megpárolom.
Egy nagyobb edénybe teszem a darált hozzávalókat, a rizst és a pörcöt. Ráteszem a hagymát és a fűszereket, alaposan összegyúrom. Teszek bele az abálóléből is, hogy jó szaftos legyen. Megkóstolom, ha elég sós és borsos, lehet tölteni.

A házi disznósajt receptje:

A levágott bőrök, egy kis "lopott" hús a hurkának szánt főtt húsból, főtt nyelv és szív, ha van (nekünk most nem volt...), só, bors, édes és csípős pirospaprika, zúzott fokhagyma

A főtt bőröket és a belsőségeket vékony csíkokra vágom, a húst széttépkedem vagy darabolom, összekeverem a fűszerekkel ízlés szerint. Ebbe is kerül egy kis abálólé. Vastagbélbe vagy disznósajt-zacskóba lehet tölteni. Ezután a kész sajtot az abálólében legalább 20 percig főzöm, majd valami nehéz tárggyal lenyomatom.
Ez most nekünk hirtelen ötlettől vezérelve első próbálkozás volt, de egész jó lett, legközelebb készülünk rá, bevásároljuk azokat, ami most nem volt.

Egy titkot nem tudok veletek megosztani: a leírtakon kívül beletettük szívünket-lelkünket is! A végeredmény nagyon finom volt a vendégek szerint is, fogyott rendesen. Természetesen a leírt recepteket többszöröztük, csak így leírva lehet, hogy az is hozzáfog, aki kis mennyiségben próbálkozna. Később készítünk majd vastagkolbászt is, hozok majd róla képeket.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól néznek ki, kedvet csináltál az elkészítésükhöz:).
Judit.

Gabriella írta...

Ismét játékra hívlak. :-))))
A link:
http://gabriellakonyhaja.blogspot.com/2008/11/gyerekkori-emlkek.html

üdv, Gabriella

Kata írta...

Judit, örülök neki, ez volt a cél:)

Gabi, köszi, hogy gondoltál rám, kis türelmet kérek, csak épp beugrottam.

Névtelen írta...

A kolbászt friss sütésre, vagy füstölni készítettétek? Ha ez utóbbi, akkor kaphatnék egy kis tájékoztatást a dolgot illetően? Régóta szeretnénk mi is hasonló projektet, a leírásod kellő lendületet ad, mert mi sem ipari mennyiséget szeretnénk, csak egy kis "hazait".
Üdv: Zsanna

Kata írta...

Zsanna, ez most friss sütésre készült. Decemberben fogunk füstölésre szánt kolbászt készíteni. Ha konkrét kérdésed van ezzel kapcsolatban, írj légyszi a jobb felső oldalon található mail címre.

duende írta...

De jól néznek ki. Utoljára gyerekkoromban ettem friss kolbászt, a nagyim szokta készíteni. Ma is a számban az íze, azóta sem ettem olyan finom kolbászt. Erre felénk nem tudnak sajna jó kolbászt, hurkát tölteni.
De azt hiszem, kedvet csináltál most, csak kéne vennem egy töltőgépet! :-)))
Nyami-nyami...

Kata írta...

Duende, felénk tényleg nagyon sok finom kolbászt készítenek. Mi majd nemsokára töltjük a füstölésre szánt kolbászokat, na azok milyen jól szoktak kinézni...

duende írta...

Tényleg meg fogom csinálni a recepdedet, de csak a nyerset. Sajnos füstölő nincs errefelé...
De a friss is nagyon finom. Majd nosztalgiázom a szoboszlói nyári reggelik után... :-)))

Kata írta...

Kíváncsi leszek; majd írd meg légyszíves, hogy ízlett-e nektek is?!

duende írta...

Jóóóó! :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin