2008. november 22.

Lassan sütött tarja könnyed citromos, cukkinis körettelAnnyira, de annyira jól sikerült a csütörtöki ebédünk! Pedig tulajdonképpen semmi extra hozzávaló nem volt benne, és mégis!

Kaptunk egy kis disznótoros kóstolót, amiben volt egy darab tarja. Gondolkoztam, mitévő legyek vele. Már többször megjártam, mivel ezek az állatok leginkább kolbász alapanyagnak vannak hizlalva. Így azután nagy súlyúak, koruk is általában több, mint 1 év, és nem könnyen puhulnak meg. Azután mégis döntöttem, reggel 8 órakor besóztam és befűszereztem. Kapott kis őrölt köményt, majorannát, zsályát, borsot, és beletömködtem gerezdenként egy kisebb fej fokhagymát. Kicsit hagytam állni, de 9 órakor már körbesütve, letakarva, legkisebb hőfokon feküdt egy edényben a kerámialapos tűzhelyem tetején. Néha belenéztem, kapott néhány evőkanálnyi vizet. 11 órakor már látszott, hogy lesz valami belőle. 12-kor beleszúrtam (mit szúrtam...beleszaladt!) a húshőmérőt, ami azt mutatta, hogy vígan meg van sülve. Akkor fedő nélkül fél óra alatt elfőztem alóla azt a kevés vizet, ami volt alatta, kiszedtem a lábosból és hagytam pihenni egy kicsit felvágás előtt.

Addig elkészítettem Ízbolygó köretét hozzá. Aznap reggel épp csak benéztem egy sütirecept miatt a gépre, persze ránéztem a gyűjtőoldalra, és ott virított a tetején a cukkinis köret. Pont volt a hűtőben 3 cukkini, amit már fel akartam használni valamire. Egy pillanat alatt döntöttem az elolvasása után, hogy ez lesz belőle. Került még bele pluszban 1 piros édes kaliforniai paprika, ami nagyon is jó volt benne. Koktélparadicsom az sajnos nem volt itthon, 2 közepes paradicsomot vágtam 8 részre helyette. Amíg a hús pihent, simán készen volt ez is.


Szóval a hús porhanyós, puha és nagyon jóízű volt, a köret zseniális, és rendkívül jól illett a húshoz. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra!

2 megjegyzés:

Ízbolygó írta...

:-)))
Amikor bekommentelted a köretemhez, hogy milyen húst készítesz, a férjem küldött egy mailt nekem, hogy na ő is ilyen husit szeretne!:))))

KataKonyha írta...

Szerintem is nagyon jó volt, pedig én nem vagyok oda az egyben sült húsokért; ez valamiért mégis nagyon bejött:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin