2008. december 29.

Narancsos tiramisu torta


Szerettem volna karácsonyra egy könnyű, narancsos-mézes ihletésű tortát, de nem találtam kedvemre valót. A karácsony előtti utolsó bevásárláskor bekerült a kosaramba 2 doboz mascarpone sajt, de nem volt időm foglalkozni vele, el voltam foglalva a vendéglátással. Az idei családi karácsonyi összejövetel nálunk volt, több mint 20-an voltunk, és nem én voltam a sütifelelős, az én tisztem ilyenkor a kocsonyafőzés.
Azután hétvégén, mikor kezdtek elfogyni a sütik, akkor kezdtem keresgélni, miből tudnám megalkotni az én tortámat. Tortaimádónál találtam egy mézes alapú kókuszkrémes tortát, ez lett az alapja, egy kicsit azért változtattam rajta. Úgy akartam, hogy legyen 1-1 mézes tortalap alul és fölül, közötte egy fehér piskóta, mindez narancsos-mascarponés-tejszínes krémmel összeragasztva. Ja, és a friss tojást mindenképpen száműzni szerettem volna belőle.
El is készült, nagyon-nagyon finom lett. Egy kicsit kell változtatni rajta; az alsó mézeslapot meg kell locsolni valami narancslikőrös-narancsos lével, esetleg megkenni híg narancslekvárral, mert nem teljesen puhult meg. A tortát 22 cm-es tortaformához készítettem.

Hozzávalók a piskótához:

10 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 tojás, 2 evőkanál víz, 10 dkg porcukor, pici só

Hozzávalók a mézes lapokhoz:

20 dkg liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor, 1 tojás, 2,5 dkg margarin, pici só

Hozzávalók a krémhez:

50 dkg mascarpone sajt, 2 közepes narancs reszelt héja és leve (1 dl volt), 10 dkg porcukor, 2 dl habtejszín

Hozzávalók a díszítéshez:

1 mézeskalács figura összetörve, 1 narancs szeletelve


A legelején elővettem 2 tepsit, rátettem sütőpapírt, mindkét papíron körülrajzoltam a 22 cm-es tortaforma alját, félretettem.

Célszerű volt a piskótával kezdeni az elkészítést. A lisztet egy kis tálban összekevertem a sütőporral. Egy keverőtálban a fehérjéket pici sóval kemény habbá vertem, félretettem. Egy másik keverőtálba tettem a tojássárgákat és a hideg vizet, összekevertem, hozzáadtam a cukrot, és addig kevertem a robotgéppel, míg kifehéredett. Akkor a robotgépet a legalacsonyabb fokozatra állítottam, a lisztet belekanalaztam. Utána fakanálra váltottam, és óvatosan belekevertem a fehérjehabot.
A tortaforma aljára sütőpapírt tettem (vagy kikenem zsírral és liszttel), és beleöntöttem a piskótatésztát. 180 fokos alsó-felső sütésen kb. 25 percig sütöttem, amíg a tetejét tapintásra stabilnak éreztem. Egy rácsra tettem kihűlni.

Amíg a piskóta sült, a mézes lapokat készítettem elő. A lisztet összekevertem egy tálkában a szódabikarbónával és a sóval. Egy nagyobb lábos aljára kétujjnyi vizet öntöttem, alágyújtottam, rátettem egy másik kisebb lábost (vízfürdőt készítettem). A kisebb lábosba tettem a többi hozzávalót, és állandó kevergetés közben néhány percig főztem. Majd levettem a lábost, és beleszitáltam a lisztes keveréket, összekavartam.
A sütőpapíros körökbe osztottam a keveréket. Úgy volt írva, hogy vizes késsel lehet ellapítani formára, de nekem nem nagyon ment úgy; a kezemet megnedvesítettem, és az ujjaimmal sikerült könnyen ellapítgatni, és a végén a vizes késsel megsimítgattam a tetejét.
Miután van légkeverés a sütőmben, mindkét tepsit egyszerre tettem bele. 150 fokon 15 perc alatt megsült, egyszer félidőtájt megcseréltem a két tepsit.

A krémhez először a tejszínt kemény habbá vertem, félretettem. A mascarponét robotgéppel összekevertem a cukorral, a narancshéjjal és narancslével, végül hozzákevertem óvatosan a tejszínhabot. Egy nagyon klassz, masszív krémet kaptam.

A torta összeállításához az egyik krémeslapot tettem alulra. Mint írtam az elején, ezt valamivel meg kell locsolni-kenni, ami kicsit puhítja. (Én valószínűleg híg narancslekvárra szavazok, az nagyon jól ízesít is.) Erre kentem a krém kb. egyharmadát. Erre került a piskótakarika. Rákentem a krém másik harmadát. Rákerült a második mézeslap, és a maradék krémet a tetejére és az oldalára elosztottam. A díszítést szokás szerint nem vittem túlzásba...egy mézeskalács figurát sodrófával porrá törtem, azt szitáltam a közepére, a széleit pedig egy naranccsal díszítettem... Egy jó fél nap állás biztosan kell neki, hogy a mézeslapok rendesen megpuhuljanak.

Leírva lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de abszolút nem az. Az eredmény pedig egy habkönnyű, nem túl édes torta lett. A receptet pedig elmentem ide, lehet, hogy még a télen vagy tavasszal előkerül még...


3 megjegyzés:

duende írta...

Komolyan nem hiszem el, tök egy srófra járunk... :-) Tegnap csináltam kókuszos tiramisut, mert nekem is dekkolt a hűtőmben egy karácsonykor fel nem használt mascarpone! :-))))
Istenien néz ki a tortád, legközelebb megcsinálom a Te variációdat. Nagyon szeretem a könnyű tortákat, habos és könnyű, jó kombináció. Jó ötlet!
Ja és a leves... Én is levesre és egyszerűre vágytam. Úgyhogy én a savanyú tojásleves mellett döntöttem tegnap! :-)))

Millie írta...

Csodaszép tortát készítettél!!!! Gratulálok!

Kata írta...

Duende, én ezeken, amit leírtál, már rég nem csodálkozom:)))

Millie, a te alkotásaid között ez elveszne...jólesett a gratulációd:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin