Az elmúlt pár napban őrült iramban kezdtem menteni a menthetőt. Amikor bejön a hideg, olyankor a fűszernövények - ugyan nem egyforma gyorsasággal -, de elkezdenek sárgulni, potyogni, tönkremenni. És nekem még mindig gyönyörű, buja volt a citromfű és a menta is, sajnáltam volna, ha tönkremegy, ezért Tücsökbogár receptjei alapján szörpöt gyártottam belőlük. Nem sokat, úgy össz-vissz 8-9 litert;))
Úgy gondoltam, jobb, ha egyszerre túlteszem magamat rajta, nem is csalódtam, mert egy edényben (egymás után: először a citromfüvest, utána a mentást) megfőztem, egy tölcsért és fakanalat használtam, és egy takarítást kellett utána csinálni...
(Mondjuk, volt és van is még fűszer, néhány fotó is a tartósításokról, úgyhogy várható még ez-az tőlem a következő napokban, felrakom sorban, ahogy az időm engedi.)
Mi is kell a szörpökhöz?
Citromfűszörp (kb. 3 literhez, én ezt kapásból dupláztam)
2 jó nagy marék citromfű
2 citrom
2 liter víz
2 kg cukor
5 dkg citromsav
Mentaszörp
2 nagy marék menta
2 citrom
2 liter víz
2 kg cukor
5 dkg citromsav
Először is be kell áztatni a leveleket a citromszeletekkel együtt vízbe egy napra, utána jöhet csak a móka.
Az elkészítéskor nagy lábasba öntjük az üveg tartalmát, majd hozzáöntjük a cukrot és a citromsavat. Forrás után még negyedórán át főzzük a szörpöt, majd kiszedjük a növényt meg a citromot, és a lét azon forrón tiszta üvegekbe szűrjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Jelen pillanatban az én szörpjeim még dunsztolódnak. A citromszeleteket üvegbe szedtem és hűtőbe tettem, mert megkóstoltam, és isteni finom. Majd apróra vágva beteszem süteményekbe, szerintem nem fog rosszat tenni velük;)
16 megjegyzés:
Igazad van! Még én is készítek, mielőtt bejön a hideg...
"Irigyellek" ezekért az isteni házi termesztésű fűszernövényekért, én egyenlőre csak próbálkozom velük! Nagyon finomak lehetnek a szörpök! :)
Roza, remélem, már bespájzoltad?!:)
Hankka, ezt a két fűszert melegen ajánlom, maguktól nőnek, csak locsolni kell. Habár időnként kaptak kevés tápos locsolólevet, de tényleg nem vittem túlzásba... Viszont kertbe nem valók, csak cserépbe, mert szabadon ültetve benövik, elfoglalják az egész kertet.
Éééés igen, a szörpök finomak, még a menta is, amiből kevesebbet csináltam, mert kicsit féltem tőle, de nem kellett volna... Az előbb is mentaszörpöt iszogattam;)
Kedves Kata,
nekem most bokrosodtak meg a citromfüveim. Csudafinom lett a szörp. Most már a második adag készül, ezt apróra vágott gyömbérrel ízesítettem. Köszönöm a receptet!
Kedves Kata,
nekem most bokrosodtak meg a citromfüveim. Csudafinom lett a szörp. Most már a második adag készül, ezt apróra vágott gyömbérrel ízesítettem. Köszönöm a receptet!
Uzsimama, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett a szörp!:) Érdekes, nálunk is most lombosodott be először a citromfű, ha megborzolom, olyan illata van, hogy csuda:)
Idén a kertben megtáltosodtak a gyógynövény bokraim, télére is szeretnék elmenteni belőlük egy kis napfényes ízt, felhasználom a receptedet. :) Köszi!
Vicuska, szívesen! :)
Báki legyél,ha pécsi vagy és nincs citromfüved tőlem kaphatsz ingyen .Van még levendulám és rozmaringom is.Legfeljebb elfogadok egy üveg kóstolót.
Koszonom a receptet nállam is elkezd a menta futni de visszatelepitem a sor fojtatásában elkészitem a szorpot édesszáju vagyok és szeretem a kulonlegességeket
Üdv! Cukormentesen csinált valaki ilyen szörpöket? Köszi a választ.
Szerintem lehet, de nem biztos, hogy kamrában elállna, hűtőben talán nem lenne gond vele. Mióta nálunk sem játszik a cukor, én sem csináltam, pedig nagyon szerettem.
Sziasztok!Eddig üdítőt készítettem belőlük minden másnap,de a szörp nagyon jó ötlet.Vegyesen rakom bele a citrom és mentafüvet,gyömbért és pár szál levendulát a citromkarikával.Isteni,próbáljátok ki Ti is!Üdvözlettel:Villic
Jó ötlet ez is 🙂
Elkészitettem én is de kevés citromfű volt .Ezért citromfű és menta lett egyben.
Így is jó lesz 🙂
Megjegyzés küldése