2018. november 28.

Házi túró készítése

Ha valaki hozzájut jó házi tejhez, érdemes kipróbálni a túró készítését házilag. A  végeredmény köszönőviszonyban sincs a boltihoz képest...



Hozzávaló 40-50 dkg túróhoz
3 liter házi tej

A tejet – lehetőleg vastagabb aljú – lábosba öntjük, és meleg helyen, 2-3 nap alatt megaltatjuk. A felső, sárgás színű réteget lekanalazzuk róla – ez finom, sűrű tejföl, bármilyen ételhez felhasználhatjuk. Az aludttejet kisebb lángon, lassan hevítjük addig, ameddig a teteje is gyöngyözni nem kezd. Takaréklángon melegítjük tovább, nehogy felforrjon; időnként kanállal óvatosan alányúlunk, hogy biztosan ne égjen le az alja. Egy idő után a hő „összekapja” az aludttejet, szemcsés lesz, valamint különválik a zöld színű savó. A tűzről levéve félretesszük, hogy az egész langyosra hűljön. Ezután a túrót ritkább szövésű anyagon keresztül leszűrjük, és fakanálra lógatva néhány óra alatt lecsöpögtetjük.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin