Hagyományosnak mondható étel, nagymamámtól maradt ránk. Emlékszem, nagyon szerette mindenki, a családban mostanság is gyakran főzzük. Nem könnyű étek, ez a hozzávalókból könnyen megállapítható, viszont nagyon finom. A lé mennyiségét elkészültekor lehet beállítani, az állagának egy nagyon sűrű leveshez kell hasonlítania. Klasszikus egytálétel; nagyapám mindig azt mondta, hogy az első tányér a leves – azt több lével szedjük, a második tányér sűrűbb, az a második fogás.
Hozzávalók:
1,2 kg zöldbab (most fagyasztottból készült)
2 szál zellerzöld (nem elhagyható, nélküle egészen más íze van)
1 zöldpaprika
2 paradicsom (vagy lecsó)
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
20-25 dkg vékony kolbász
5 dkg szalonna
kevés zsír
2 evőkanál liszt
2 teáskanál pirospaprika
csípős piros- vagy zöldpaprika ízlés szerint
só
Egy nagyobb lábosba kb. 1 l vizet engedek. Ha fagyasztottból készül, akkor hideg vízben kezdem főzni a zöldbabot, ha frissből, akkor előbb felforralom a vizet. A babbal együtt kerül bele a só, a zellerzöld, a vörös- és fokhagyma legalább 3/4 része, a paradicsom és a zöldpaprika is. Mostanában a zöldpaprikát is fel szoktam vágni pici darabokra, de ez nem lényeges, nagymamám csak félbevágva beletette. Ha felforrt, akkor fedő alatt rotyogtatom, amíg a bab meg nem puhul.
Közben elkészítem a rántást. A szalonnát kicsi kockákra vágom, kiolvasztom a zsírját, kiveszem a pörcöket egy tányérra. Általában kevés lesz a visszamaradt zsír, ezért szoktam pótolni hozzá. A maradék vöröshagymát beleteszem, néhányat kavarok rajta, majd beleteszem a lisztet. Ha túl száraz a rántás, teszek még bele zsírt. Sötétebb rántást kell készíteni, amikor barnul, leveszem a tűzről. Teszek bele pirospaprikát, csípős paprikából is 1 kávéskanálnyit, valamint a maradék zúzott fokhagymát. Elkavarom, amikor a fokhagyma illatát megérzem, felöntöm kevés hideg vízzel, összekeverem és félreteszem.
Amikor a bab már majdnem puha, hozzáadom a felszeletelt kolbászt, berántom, majd készre főzöm.
Friss kenyérrel szoktuk enni.
Kolbász helyett mehet bele füstölt húsféle vagy sonkadarabok, ami van otthon, a sózással kell akkor jobban vigyázni.
Olyan étel ez is, ami még jobb, ha áll egy kicsit. Ezért vagy előző este, vagy aznap korán reggel szoktam megfőzni, ha tehetem.
Hozzávalók:
1,2 kg zöldbab (most fagyasztottból készült)
2 szál zellerzöld (nem elhagyható, nélküle egészen más íze van)
1 zöldpaprika
2 paradicsom (vagy lecsó)
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
20-25 dkg vékony kolbász
5 dkg szalonna
kevés zsír
2 evőkanál liszt
2 teáskanál pirospaprika
csípős piros- vagy zöldpaprika ízlés szerint
só
Egy nagyobb lábosba kb. 1 l vizet engedek. Ha fagyasztottból készül, akkor hideg vízben kezdem főzni a zöldbabot, ha frissből, akkor előbb felforralom a vizet. A babbal együtt kerül bele a só, a zellerzöld, a vörös- és fokhagyma legalább 3/4 része, a paradicsom és a zöldpaprika is. Mostanában a zöldpaprikát is fel szoktam vágni pici darabokra, de ez nem lényeges, nagymamám csak félbevágva beletette. Ha felforrt, akkor fedő alatt rotyogtatom, amíg a bab meg nem puhul.
Közben elkészítem a rántást. A szalonnát kicsi kockákra vágom, kiolvasztom a zsírját, kiveszem a pörcöket egy tányérra. Általában kevés lesz a visszamaradt zsír, ezért szoktam pótolni hozzá. A maradék vöröshagymát beleteszem, néhányat kavarok rajta, majd beleteszem a lisztet. Ha túl száraz a rántás, teszek még bele zsírt. Sötétebb rántást kell készíteni, amikor barnul, leveszem a tűzről. Teszek bele pirospaprikát, csípős paprikából is 1 kávéskanálnyit, valamint a maradék zúzott fokhagymát. Elkavarom, amikor a fokhagyma illatát megérzem, felöntöm kevés hideg vízzel, összekeverem és félreteszem.
Amikor a bab már majdnem puha, hozzáadom a felszeletelt kolbászt, berántom, majd készre főzöm.
Friss kenyérrel szoktuk enni.
Kolbász helyett mehet bele füstölt húsféle vagy sonkadarabok, ami van otthon, a sózással kell akkor jobban vigyázni.
Olyan étel ez is, ami még jobb, ha áll egy kicsit. Ezért vagy előző este, vagy aznap korán reggel szoktam megfőzni, ha tehetem.
3 megjegyzés:
Mmmmm.... Finom lehet!!
Zsanna
Most ettem meg vacsorára a maradékot. Nem hiszem, hogy elcseréltem volna valami rántott hús félére. Próbáld ki, mert egyszerű és nagyon finom:)
Épp az előbb gondoltam Rád, mi lehet veled, merre lehetsz... Persze, tudom, hogy írtál, de tőlem eltűntél az utóbbi időben! Én meg kirándultam, most meg alig érem utol magam.:P:D.
Hmm, hoyg megkívántattad velem a paszulyfőzeléket. Mert mi ez így hívjuk, és valóban, zellerzöld muszáj bele, anélkül nem ugyanolyan! Én jó fokhagymásan szeretem és nem feltétlenül teszek bele húsfélét, kolbászt. A szalonnát általában igen. Volt, hoyg sok babot fagyasztottam télire, és olyankor, amikor a "pasim" nem volt otthon, én mindig ezt csináltam magamnak.
Megjegyzés küldése