2018. november 9.

Szilvalekváros minibukta

Ez a bejegyzés kicsit kilóg a sorból, nem diétás recept, de ezt is én sütöttem, és a család ifjai és vénjei szívesen fogyasztják. Ezeket a kis buktákat édesanyám sütötte hosszú éveken keresztül, a család hatalmas kedvence volt, mindig nagyon hamar eltűnt egy tepsivel. Azok ugyan sima fehérliszttel készültek, de ahhoz, hogy most mindenki legalább megkóstolhassa, kis kompromisszumot kötöttünk. De így sem panaszkodott senki :)



Hozzávalók 30 db-hoz, 22 × 32 cm-es tepsihez
30 dkg liszt
15 dkg rétesliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
1 kávéskanál só
2 evőkanál (nyírfa)porcukor
2,5 dkg friss élesztő
1 kis pohár natúr joghurt (140 g)
kb. 2 dl langyos tej
1 tojássárgája
1/2 dl olaj
továbbá:
sűrű, cukormentes szilvalekvár
zsír
liszt

1,5 dl tejben elkeverünk 1 kávéskanál porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és lefedve állni hagyjuk. A liszteket a gép keverőtáljába mérjük, elvegyítjük a burgonyapehellyel, a sóval, a maradék cukorral. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a joghurtot, a tojássárgáját, az olajat, és a dagasztóspirállal elkezdjük összedolgozni. Közben, ha szükséges, öntünk még hozzá tejet; nagyjából 10 perc alatt puha, könnyen formázható tésztát kell kapnunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, hosszúkás, nagy téglalappá nyújtjuk, 30 részre osztjuk. Mindegyik szélére kb. 1 teáskanálnyi lekvárt kenünk, majd feltekerjük. A buktákat 3 sorban a zsírral vékonyan kikent, lisztezett tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy egymáshoz érjenek. Letakarva 1/2 órát kelesztjük, majd 180 fokos, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Kihűlve fogyasztjuk.

Tipp: aki édesebben szereti a süteményt, a tetejét megporcukrozhatja. A tésztába a cukor helyett kerülhet édesítő, de az élesztő felfuttatásához mindenképpen cukor (vagy esetleg fruktóz) szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin