Abszolút alacsony szénhidráttartalmú leves, ráadásul nagyon finom, aki szereti a karfiolt, ne hagyja ki. Könnyen elkészíthető, és a színes levesbetétnek köszönhetően jól mutat a tányérban.
Hozzávalók 4 személyre
1 karfiol (kb. 70 dkg)
1 közepes vöröshagyma
1/2 l tej + kevés, ha még szükséges
1 dl tejszín
őrölt fehér bors
szerecsendió
só
1 evőkanál vaj
a feltéthez:
3-4 tojás
1/2 csokor petrezselyemzöld aprítva
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, megmossuk – a szárát is felhasználhatjuk kisebb darabokra vágva.
Felforrósítjuk a vajat, a felaprított hagymát megdinszteljük rajta. Rátesszük a karfiolt, azzal is kevergetjük néhány percig. Felengedjük kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, és lefedjük. Addig főzzük, amíg a karfiol puha nem lesz. Az edény tartalmát turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzhelyre, és beleöntjük a tejet. Felforraljuk, és további folyadékkal – vízzel, tejszínnel vagy tejjel – beállítjuk a leves sűrűségét, valamint utánízesítjük. (Ha később fogyasztjuk, akkor kicsit hígabbra hagyjuk, mert ilyenkor még sokat sűrűsödik.)
Közben a levesbetéthez a tojást keményre főzzük, kihűtjük. Apró kockákra vágjuk vagy villával összemorzsoljuk, hozzákeverjük a petrezselymet, picit sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a leves mellé kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése