Hozzávalók 12 kisebb zsemléhez
25 dkg BL80 kenyérliszt
20 dkg Graham-liszt
4 dkg zabkorpa
1 dkg krumplipehely
1 közepes sárgarépa, finomra reszelve
2,5 dkg friss élesztő
3 dl langyos víz vagy savó (lásd a tippben)
1/2 dl étolaj
1 evőkanál tejföl
3 kávéskanál só
1 csipet cukor
a tetejére:
különféle magok vagy nagyobb szemű só
1 dl cukorral elkevert, langyos folyadékban felfuttatjuk az élesztőt. Közben a liszteket összevegyítjük a répával, hozzászórjuk a zabkorpát, a krumplipelyhet és a sót. Beletesszük az élesztőt, a maradék folyadékot, és robotgéppel dagasztani kezdjük. Belecsorgatjuk az olajat, hozzáadjuk a tejfölt, és nagyon puha tésztát készítünk belőle. Liszttel megszórjuk, és letakarva a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, 12 részre osztjuk, és lapos zsemléket formázunk belőle. Tepsire sorakoztatjuk, és letakarva még fél órát kelesztjük. Lekenjük langyos vízzel, megszórjuk magokkal, és 200 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük.
Tipp: a zsemlék tésztájához felhasználhatjuk a panír készítésekor lecsöpögött savót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése