2018. december 8.

Szirupban eltett narancs

Ez a poszt alaposan kilóg a sorból, abszolút nem diétás, sőt...... Egy ősrégi, elfelejtett receptem a Kifőztük magazinból, és hátha lesz, aki hasznát veszi :)  (Egyébként emlékszem, hogy nagyon finom volt :))



Hozzávalók 3 db 380 ml.es üveghez
1 kg (bio)narancs
1 citrom leve
1 kg kristálycukor
2 dl víz

A narancsokat alaposan megmossuk, kefével megsúroljuk, a héjukat kötőtűvel néhány helyen megszurkáljuk, és nagyobb befőttesüvegbe tesszük (az enyém 4,25 l-es). Annyi vizet engedünk rájuk, amennyi ellepi őket. A feljövő gyümölcsöket kisebb, vékony, hajlítható lapocskával (pl. tejfölösdoboz tetejével) többször visszanyomjuk a víz alá, amíg ott nem maradnak. Az 5 napig tartó áztatás alatt naponta cseréljük a vizet, hogy a héj kesernyés íze eltávozzon.
Ezt követően negyedekbe vágjuk a narancsokat, kimagozzuk, majd keresztben egész vékonyan fölszeleteljük őket. Közepes nagyságú edényben fölforraljuk a vizet a cukorral, majd amikor erősen habzik, beletesszük a narancsszeleteket és a citromlevet. Időnként óvatosan megkavarva addig főzzük, amíg a szirup be nem sűrűsödik. Ekkor villával tiszta üvegekbe szedjük a gyümölcsöt, és ráöntjük a szirupot. 
A kupakkal lezárt üvegeket 5 percre megfordítjuk, majd talpukra állítva polcra tehetjük őket.
A megkezdett üveget tartsuk hűtőszekrényben. A pici darabokra vágott narancs süteményekbe, krémekbe használható.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin